L’oli d’oliva és un element fonamental de la dieta mediterrània, ja que és una de les fonts més saludables de greix i energia que necessita el nostre cos. A més de ser l’únic oli vegetal que es pot consumir directament verge i en cru.

En un estil d’alimentació saludable, entre un 20% i un 30% de l’energia que necessita el nostre organisme, l’obtenim a través dels greixos. Y quanta major proporció d’estes siguin insaturades, millor que millor. Alguna fruita seca i llavors, l’alvocat i el peix blau, són alguns dels aliments rics en greixos saludables, monoinsaturats i poliinsaturats.

L’oli d’oliva és ric en àcid oleic, un tipus de greix monoinsaturat que ens ajuda a mantenir a ratlla els nivells de colesterol, motiu pel que ocupa un espai destacat en la piràmide d’alimentació saludable, al mateix nivell que fruites i verdures.

D’esta manera, mentre que Homer ja pressuposava les bondats de l’oli d’oliva, en anomenar-lo “l’or líquid”, en el segle XXI s’acumulen les evidències científiques dels beneficis per a la salut.